Çiftçilerimize Verilen Kira, Nakliye ve Analiz Desteklerinde Önemli Yenilikler Yapıldı

26.08.2024

2024 yılı bitkisel ürün destekleri kapsamında, çiftçilerimizin lisanslı depolara ürünü teslim ve saklamada maliyetlerini hafifleten önemli düzenlemeleri de içeren 8858 No.lu Cumhurbaşkanı Kararı (Karar) 24 Ağustos 2024 tarihli ve 32642 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Karar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, çiftçilerimizin ürünlerini lisanslı depolarda saklaması ve elektronik ürün senedine (ELÜS) dönüştürülmesi süreçlerinde verilen nakliye, analiz ve kira desteklerine yönelik düzenlemeleri içermektedir.

Lisanslı depoculuğun teşvik edilerek gıda arz güvenliğini güçlendirilmesi ve çiftçilerimizi desteklemesine yönelik düzenlemeler aşağıda özetlenmektedir:

  • Kira desteğinde 5,5 kata kadar artış

Çiftçilere, ürün bazında değişen, sabit TL tutarından lisanslı depo kira ücreti desteği sağlanıyordu. Yeni destek programı ile lisanslı depo işletmesinin Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan Depolama Kira Ücreti Tarifesinin %60’ı kadar kira desteği verilecek. Böylece kira desteğinde ton başına destek tutarlarında ürün bazında yaklaşık 4 ila 5,5 kat arasında bir artış gerçekleştirilmiştir.

  • Analiz desteğinde 3,3 kata kadar artış

Çiftçilere, lisanslı depoya ürün tesliminde analiz için ton başına sabit TL destekler sunuluyordu. Yeni destek programı ile yetkili sınıflandırıcıların Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan Analiz Tarifesinin %50’si kadar destek verilecek. Böylece analiz destek tutarları yaklaşık 1,7 ila 3,3 katı arasında artış göstermiştir.

  • Nakliye desteğinde 4 kata kadar artış

Çiftçilere, ürünlerin lisanslı depolara tesliminde nakliye desteği de 3 ila 4 kata kadar artırılmıştır.

Karar’la Çiftçi Kayıt Sisteminde olan çiftçilere getirilen 2024 yılı destek programı aşağıda verilmektedir:

ÜrünKira Ücreti Desteği (TL/Ton/Ay)*Nakliye Ücreti Desteği (TL/Ton)Analiz Ücreti Desteği (TL/Analiz)**
Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Mısır, Çeltik, Pirinç

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen Lisanslı Depo Kira Ücreti Tarifesinin %60’ı

100

(üst sınır 30 ton)

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen Analiz Ücret Tarifesinin %50’si

Mercimek, Nohut, Fasulye, Soya Fasulyesi
Ayçiçeği
Pamuk
Zeytin, Zeytinyağı
Fındık

300

(üst sınır 10 ton)

Antepfıstığı
Kuru Kayısı, Kuru Üzüm

(*)  En fazla 6 ay

(**) Sadece ürün girişi analizinde

Bu yenilikler, gıda arz güvenliğinin temel direği olan çiftçilerimizin, ürettikleri ürünleri daha uygun şartlarda depolamalarını, ELÜS üzerinden pazarlama imkanına kavuşmalarını ve ELÜS teminatlı kredilerle finansmana erişimlerini kolaylaştıracaktır. Böylece, ürünlerin son teknoloji ile sağlıklı şartlarda saklandığı ve firenin en düşük seviyede olduğu lisanslı depoculuğun yaygınlaşmasına da katkı sağlanacaktır.

TÜRİB Hakkında

2018 yılının Haziran ayında kurulan TÜRİB; lisanslı depo işletmecilerince oluşturulan elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlamak üzere borsacılık faaliyetinde bulunmaktadır.
TÜRİB, tarladan sofraya gıda tedarik zincirinin dijitalleşmesi, elektronik ürün senetlerinin yaygınlaştırılması, sözleşmeli tarımın gelişmesi, lisanslı depoculuk gibi alanlarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer paydaşlar ile iş birliğini sürdürmektedir.

ÜRÜN TOPRAĞINDA YETİŞİR, BORSASINDA DEĞERLENİR